Edukacja

  • 17 lutego 2017
  • wyświetleń: 1586

Coś na ząb, zdrowie i urodę - warsztaty w PZS nr 2

W czwartek, 9 lutego uczniowie z klas Technikum żywienia i usług gastronomicznych z Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 im. Karola Miarki w Pszczynie mieli kolejną możliwość, by pod okiem wysoko wykwalifikowanego szefa kuchni - Piotra Polaka - nauczyć się jak dobierać smak i z kilku składników stworzyć pyszne dania.

Coś na ząb - na zdrowie - na urodę - warsztaty w PZS 2 - 9.02.2017 · fot. PZS nr 2


Tym razem motywem przewodnim były warzywa korzeniowe. Każdy, kto kiedykolwiek interesował się tym co je, wie doskonale, że warzywa to prawdziwe dary natury, których spożywanie dostarcza różnego typu witaminy i mikroelementów poprawiających stan naszego zdrowia i urody.

Szef kuchni wprowadził uczniów w temat mówiąc, które warzywa korzeniowe należy jeść zimą: buraki, marchew, pietruszkę, seler. Dodatkowo dobrze by było skupiać się na sezonowych jarzynach, które wówczas zawierają dużo więcej witamin niż te hodowane poza ich ulubioną porą roku.

Przepisy



Selerotto:
Składniki: seler pokrojony drobno; cebula pokrojona drobno (opcjonalnie zamiennie świeża papryka); groszek zielony mrożony; białe wino; opcjonalnie czosnek w plasterkach; śmietana 30%; sól; pieprz; opcjonalnie gałka muszkatołowa; łyżka masła klarowanego.

W rondlu rozpuszczamy masło (najlepiej klarowane) i wrzucamy cebulę. Podsmażamy delikatnie i dorzucamy seler, zalewamy winem. Gotujemy aż do chrupkości. Na koniec dokładamy czosnek i groszek. Podlewamy śmietaną. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Potrawę delikatnie mieszamy, żeby nie zmienić konsystencji.

Frytki z marchewki
Składniki: marchewki w słupki, jajko, mąka, bułka tarta Panko*, olej do smażenia.

Pokrojoną w słupki marchewkę panierujemy jak kotlety. Jeśli nie masz frytkownicy lepiej nie używać mąki. Panierkę wciskamy w nasze frytki i wrzucamy na rozgrzany olej.
*panierka Panko to japoński rodzaj panierki nadający potrawom wspaniałą chrupkość. Można ją kupić w dużych marketach oraz w sklepach z orientalną żywnością.

Mizeria z białej rzodkwi
Składniki: rzodkiew biała 1-2 szt. starta na dużych oczkach tarki; łyżka soku z cytryny; cukier; jogurt naturalny; pieprz; sól, opcjonalnie czosnek.

Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Doprawiamy do smaku.

Sałatka z pieczonych buraków
Składniki: buraki 2 szt. pieczone w folii w piekarniku ok. 2h, pokrojony w półksiężyce; rukola, cebula w piórka, papryka w cienkie paski; ser np. feta; krem balsamiczny; ewentualnie czosnek, sól; pieprz, łyżka soku z cytryny.

Buraki i paprykę wrzucamy do miski, dodajemy łyżkę kremu balsamicznego, sól, pieprz, sok z cytryny. Dorzucamy garść rukoli, garstkę cebuli - mieszamy. Całość okraszamy pokruszonym serem. Wygląda pięknie! A jak smakuje!


Na koniec warsztatów, z okazji światowego dnia pizzy, kucharz Piotr Polak upiekł wraz z uczniami pyszną pizzę.

Ci co byli nacieszyli się smakiem i zapachem rozchodzącym się po najdalszych korytarzach szkoły. Ci co nie byli, niech nie żałują, tylko koniecznie przyjdą na kolejne warsztaty, na które czekamy z niecierpliwością... Czym tym razem zostaniemy zaskoczeni...?

Marlena Kolon

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "PZS nr 2" podaj

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.

PZS nr 2

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "PZS nr 2" podaj