Piotr Polak, kucharz pracujący w swoim zawodzie od 25 lat, zabrał nas w podróż do Ameryki Północnej, a mianowicie do spalonego słońcem Meksyku. Taki ciekawy punkt na kulinarnej mapie świata, jak kuchnia meksykańska, nie mógł zostać przez nas pominięty!
Danie I - Tortilla
Pierś z kurczaka zamarynowana wg uznania. Jako dodatku ekstra, użyliśmy octu balsamicznego. Po zamarynowaniu całą pierś podsmażyliśmy na patelni i na 15-18 minut wstawiliśmy do piekarnika (temp.180). Po upieczeniu soczyste i pachnące mięso pokroiliśmy w cienkie plasterki.
Placek tortilli pszennej smarujemy sosem z pomieszanego ketchupu i majonezu - brzmi banalnie, smakuje wspaniale. Do środka układamy cienko pokrojone warzywa i kawałki mięsa. Warzywa do wyboru: czarna fasola, papryczka chilli (również jalapeno), czerwona cebula, sałata rzymska, papryka, świeży szpinak. Co kto lubi! Całość składamy w kieszonkę.
Ponadto przygotowaliśmy:
- Danie II - Burrito
- Danie III - Sałatka z avokado i granatem
- Danie IV - Guacamole
- Danie IV - Deser meksykański - smażony w głębokim tłuszczu banan zawinięty w tortille.
Warsztaty kuchni meksykańskiej zakończyły się zdecydowanie zbyt szybko. Piotr Polak z pewnością mógłby nas jeszcze długo czarować smakami, opowiadać o potrawach i przepisach. Niestety nie starczyłoby na nie ani czasu, ani miejsca w żołądku.
Cieszymy się, że to właśnie w naszej szkole prowadzone są takie spotkania i mamy nadzieję, że w przyszłym roku szkolnym ponownie na patelniach będzie skwierczał tłuszcz, a piekarnik będzie buchał z gorąca.
Dziękujemy za wszystkie wspólne spędzone godziny.
Powiatowy Zespół Szkół Nr 2 im. Karola Miarki (dawniej Zespół Szkół Rolniczych )
43-200 Pszczynaul. Szymanowskiego 12
tel. 032 2103463
Marlena Kolon