pless.pl - medium nr 1 w Pszczynie pless.pl

medium nr 1 w Pszczynie

Edukacja

  • 22 września 2017
  • wyświetleń: 599

Zwycięstwo zawsze smakuje tak samo!

Powiatowy Zespół Szkół nr 2 w Pszczynie to placówka, która dla zainteresowanych gastronomią posiada kierunek, dzięki któremu każdy pasjonat kuchni może stać się wykwalifikowanym młodym technikiem żywienia i usług gastronomicznych. Kształcimy mistrzów - potwierdza to zdobycie I miejsca w konkursie kulinarnym, który odbył się 16 września w Skoczowie.

Mistrzostwa w Przyrządzaniu Potraw z Ryb Słodkowodnych - 16.09.2017 · fot.


Tym razem swoich sił na kulinarnym polu spróbowała dwójka uczniów z PZS 2 - Angelika Podbioł z III klasy Technikum Żywienia oraz Daniel Rzesiowski, uczeń III klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie kucharz.

Ten wspaniały duet reprezentował szkołę na Mistrzostwach w Przyrządzaniu Potraw z Ryb Słodkowodnych dla uczniów szkół gastronomicznych organizowanych w ramach XV Regionalnych Dni Rybactwa w Skoczowie. W konkursie udział wzięło osiem dwuosobowych zespołów ze różnych szkół gastronomicznych.

Mistrzostwa w Przyrządzaniu Potraw z Ryb Słodkowodnych - 16.09.2017 · fot.


Skoczowski rynek pachniał potrawami przygotowywanymi przez rywalizujące ze sobą drużyny. Pod kierunkiem wspaniałego kucharza i znawcy w swoim fachu - Piotra Polaka - obecnie szefa kuchni Restauracji Kameralna w Pszczynie, nasi uczniowie przygotowali potrawę z pstrąga z dodatkiem wybornego risotto ze słonecznika oraz purée z dyni. Całość podana była z wyszukanymi dodatkami.

Oceniające prace jury składało się z doświadczonych szefów kuchni renomowanych polskich i czeskich restauracji oraz przedstawicieli firm sponsorujących imprezę - RM Gastro i Prymat. Ujęci smakiem i sposobem podania konkursowego dania Angeliki i Daniela, drużyna z PZS 2 pokonała kolegów z innych szkół zajmując na tych mistrzostwach I miejsce.

Mistrzostwa w Przyrządzaniu Potraw z Ryb Słodkowodnych - 16.09.2017 · fot.


Marlena Kolon

Reklama

LINKI MODUŁ 1

LINKI MODUŁ 2

Komentarze