Edukacja

  • 9 grudnia 2018
  • wyświetleń: 2650

[ZDJĘCIA] Improwizacje na talerzu - warsztaty kulinarne w PZS nr 2

3 grudnia w Powiatowym Zespole Szkół nr 2 im. Karola Miarki w Pszczynie odbyły się warsztaty kulinarne. Tym razem uczniowie z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych musieli wykazać się własną pomysłowością i inicjatywą.

Improwizacje na talerzu - warsztaty kulinarne w PZS nr 2 - 3.12.2018 · fot. PZS nr 2


Motywem przewodnim tegorocznych świątecznych warsztatów kulinarnych w PZS nr 2 była świeża makrela - zupełnie niedoceniana i zapomniana ryba. Nowością dla uczniów była jednak forma spotkania. Uczestnicy mieli samodzielnie stworzyć danie na bazie dowolnie wybranych produktów przygotowanych przez kucharza prowadzącego - Szymona Kupczyka, szefa kuchni Restauracji Kameralna w Pszczynie.

Uczniowie przygotowali m.in. smażoną makrelę, makrelę pieczona w papilotach z purée z batatów, batatowym smażonym tagliatelle, pieczonymi chipsami z batatów, batatami smażonymi w tempurze, z salsą czy z sałatką. Bawili się smakami, eksperymentowali i przede wszystkim wszyscy przekonali się, jak różne potraw można wykonać z tych samych składników. - Dobry kucharz, to taki, który z kilku produktów potrafi stworzyć arcydzieło - zachęcał młodych kucharzy Szymon Kupczyk, który podkreślił, że sztuka gotowania, to praca każdego dnia.

Improwizacje na talerzu - warsztaty kulinarne w PZS nr 2 - 3.12.2018
Improwizacje na talerzu - warsztaty kulinarne w PZS nr 2 - 3.12.2018 · fot. PZS nr 2


Celem takich spotkań jest propagowanie różnorodności potraw, dokonywanie samooceny własnych umiejętności zawodowych i przede wszystkim rozwijanie zainteresowań kulinarnych uczniów, rozbudzanie pomysłowości i inicjatyw, wyrabianie poczucia piękna i estetyki w kuchni. - Gotowanie musi być pasją opartą na stałym samodoskonaleniu - podkreślił szef Restauracji Kameralnej.

Szymon Kubczyk - kucharz pracujący w gastronomi od 16 lat. Dekadę spędził gotując w londyńskich restauracjach. Od listopada 2018 jest szefem kuchni Restauracja Kameralna, która w swojej ofercie może pochwalić się m.in. gęsiną przygotowywaną na 11 sposobów. Obecnie nad jakością i coraz lepszą renomą lokalu czuwa pięciu wykwalifikowanych kucharzy, m.in. Dawid Zioła - zastępca szefa kuchni i absolwent PZS nr 2, który również uczestniczył w warsztatach.

Sponsorami produktów były firmy: Imbir z Mysłowic - dostawca owoców i warzyw; Iglomen - dystrybutor żywności dla handlu i gastronomii; Prymat - producent przypraw.

PZS nr 2 w Pszczynie

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "PZS nr 2" podaj

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.

PZS nr 2

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "PZS nr 2" podaj