Edukacja

  • 29 października 2019
  • wyświetleń: 3074

[ZDJĘCIA] Z dynią cuda czynią - warsztaty w PZS nr 2

21 października w Powiatowym Zespole Szkół nr 2 w Pszczynie odbyły się pierwsze w tym roku warsztaty kulinarne

Z dynią cuda czynią - warsztaty w PZS nr 2 · fot. PZS nr 2


Tematem przewodnim były dania z dyni, którą można przyrządzić zarówno na słodko, jak i na słono. Zajęcia z uczniami z kierunku technik gastronomii prowadzili w brawurowy sposób wykwalifikowani kucharze - Dawid Zioła, absolwent PZS nr 2 i obecny szef kuchni restauracji "Placek i Skórka"w Brzeszczach oraz Krystian Masny, szef kuchni "Kombinat Bistro"w Czechowicach-Dziedzicach.

Pod okiem zawodowców uczniowie wykonali trzy dania: pyszny krem z dyni z imbirem i papryczką chilli, risotto z dynią i boczniakami oraz placki dyniowe z konfiturą z czerwonej cebuli - jesienną i słodszą wersję popularnych placków ziemniaczanych.

Sponsorem warsztatów była firma "Vitamina" z Oświęcimia oraz firma "Siejemy"z Bielska-Białej.

Marlena Kolon

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "PZS nr 2" podaj

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.

PZS nr 2

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "PZS nr 2" podaj